Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пет години след като ВСС уволни съдия Румяна Ченалова, Върховният административен съд окончателно потвърди решението им. Румяна Ченалова беше наказана след три предложения още от предишния състав на ВСС и от тогавашния министър Христо Иванов.

Още по темата

Петчленният състав на Върховния административен съд приема, че обжалваното решение на първата инстанция е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон. За да я накаже преди близо 5 години, ВСС започна редица проверки покрай делото "Белведере".

Така Румяна Ченалова е с наложено  дисциплинарно наказание  – "дисциплинарно освобождаване от длъжност", съобщиха от пресцентъра на Върховния административен съд.

В края на октомври миналата година тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Румяна Ченалова срещу решението на ВСС от 19 ноември 2015 г., с което тя беше освободена от длъжност.

Тогавашното решение можеше да бъде обжалвано от петчленен състав на ВАС, но и този път кадровия състав реши срещу Ченалова.

Румяна Ченалова бе обвинена от звено "Антикорупция" в престъпление по служба заради търговски спор между "Обединени енергийни търговци" ООД и Националната компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase