Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ставропигиалните манастири може да останат без държавна субсидия. За това алармират техните игумени. Това се отнася за Рилската, Бачковската и Троянската обители, които са на пряко подчинение на синода, а не на съответния митрополит.

„За настоящата година манастирът не е получил нито лев от полагащата се държавна субсидия в размер на 597 хиляди лева. Парите трябва да бъдат отпуснати от Светия синод от общата субсидия за Българската православна църква за 2020-та  - 26 млн. лева”, заяви  игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий, цитиран от "Монитор". 

Трите манастира получаваха държавното финансиране пряко без то да минава през сметката на синода.

Според Закона за вероизповеданията, чл. 28 (9), „Предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 20 декември“.

По думите на началника на отдела за връзки с обществеността протойерей Николай Георгиев размерът на субсидията за тази година, която е в размер на 26 млн. лв. може да не стигне дори за заплатите на свещениците, които според промяна в Закона за вероизповеданията от април мналата година следва да се приравняват към средните стойности на месечното възнаграждение на учителите.

Тази година държавната субсидия за трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски  е включена в общия  бюджет на синода, обасни  директорът на Дирекцията по  вероизповеданията на Министерския съвет Емил Велинов.

Според сметките на синоданите финансисти средствата няма да са достатъчни, за да покрият заплатите на свещенослужителите до размера на тези на учителите, смята протойерей Николай Георгиев.

Счетоводителите на синода са изчислии, че тази година месечното възнаграждение на  свещениците не може да достигне 1 143 лева без надбавките за прослужено време, което е средната заплата за учителите през тази година.  Те смятат, че заплатите няма да надхвърлят 1000 лева, като уточниха, че през 2019-та, от когато  държавата пое месечните им възнаграждения, те са били 900 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase