Снимка: БГНЕС

В условията на извънредното положение банките са свили финансирането за купуване на апартаменти на ипотека. Ако преди извънредното положение финансираха около 85% от цената на апартамента, сега финансират до около 80%, обясни кредитният консултант Тихомир Тошев.

Само две банки леко повишиха лихвите по ипотечните си кредити с 0,1% и 0,3%, допълни той. При всички други банки лихвите остават на нивата от преди извънредното положение. В момента банките продължават да отпускат ипотечни кредити с ниски лихви между 2,7% и 3,1%.

Още по темата

При финансирането на покупката на имоти в строеж също има промени, каза Тихомир Тошев пред "Труд". Леко ограничено е финансирането на жилища на етап Акт 14. Банките предпочитат да финансират имоти на Акт 15 или вече с Акт 16, т. е. когато са готови за ползване. Финансирането при покупка на жилища с Акт 14 продължава, но банките правят по-обстойни проверки на строителя, доколко той е финансово стабилен и ще завърши в срок сградата, която строи.

И в момента има интерес към ипотечните кредити, защото много хора в незасегнати от кризата сфери продължават усилено да работят и дори имат ръст на доходите, каза Тихомир Тошев. Тези хора в момента продължават да са активни на пазара и търсят основно ипотечни кредити, защото трябва да решат някакъв жилищен проблем – искат да си купят собствен дом или по някаква причина искат да се преместят в по-голям апартамент.

Потребителските са с 5-6% лихва

Клиентите на банките от сектори, които най-много са засегнати от кризата като ресторантьорство и туристически услуги, в момента се считат за по-рискови и достъпът им до финансиране е по-ограничен, каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

При потребителските кредити почти няма промяна след въвеждане на извънредното положение.

Лихвите се запазват между 5% и 6%, допълни той. При кредитните карти също няма промяна. Но и тук важи правилото, че ако човек е останал без работа или е в неплатен отпуск може да му бъде отказана кредитна карта. Търсенето на потребителски кредити обаче е намаляло, защото хората предпочитат да не задлъжняват, когато не е ясно колко време ще продължи кризата.

Междувременно БНБ обяви данни за март, според които лихвите по ипотечните кредити и по потребителските заеми в левове продължават да падат.

Средната лихва по фирмените депозити в евро е отрицателна – минус 0,03%, което се дължи на такса “съхранение”, която събират някои банки за големи суми по сметките.

Коментари Напиши коментар

61

Хаха

преди 1 година

Туск 2 е тичният брокер - нагъл, неграмотен, но със самочувствие. ***!

60

Анонимен

преди 1 година

Цените нямат значение ако не е ясно колко е голям квадратния метър и вложените материали. Щото ако е 60см, и 400Е са много. Това дето влизат стени, стълбища, балкони... И нека не сравняваме коп-тор за под наем (за инвестиция) с жилище за живеене. Има ли и каква топло и шумоизолация, падземния паркиг - хидроизолация, гараж (на партера!!!) и т.н. Ако не става за живеене, и 200Е са много.

59

.

преди 1 година

До Анонимен 58Предстои да разбереш колко ще падат :)