Снимка: БГНЕС
Броят на пациентити в Националния онкологичен медицински център в София през април е намалял с 33% спрямо същия месец миналата година. Това е доста притеснително, каза директорът на центъра д-р Стефан Константинов в ефира на bTV. 
 
Тези цифри показват, че онкоболните масово не се обръщат към лекарска помощ заради страха от заразяване с коронавирус
 
Д-р Константинов подчерта, че у нас на ден близо 47-48 души умират от ракови заболявания. Повече отколкото починаха за месец от COVID-19. 
 
Ако хората не потърсят своевременно помощ, се увеличава риска да минат в по-напреднал стадии - да не могат да бъдат излекувани или да се наложи по-сериозно лечение, изтъкна д-р Константинов. 
 
"Трябва да се лекуват тези хора. През март хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса. Вчера прочетох проучване в САЩ, че смъртността под 50 годишна възраст при онкоболни е увеличена, но над 50 години не е така. Нещата не са толкова прости. Хората не трябва да имат никакво притеснение да се лекуват", подчерта директорът на Националния онкологичен медицински център. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase