Снимка: БГНЕС
Броят на пациентити в Националния онкологичен медицински център в София през април е намалял с 33% спрямо същия месец миналата година. Това е доста притеснително, каза директорът на центъра д-р Стефан Константинов в ефира на bTV. 
 
Тези цифри показват, че онкоболните масово не се обръщат към лекарска помощ заради страха от заразяване с коронавирус
 
Д-р Константинов подчерта, че у нас на ден близо 47-48 души умират от ракови заболявания. Повече отколкото починаха за месец от COVID-19. 
 
Ако хората не потърсят своевременно помощ, се увеличава риска да минат в по-напреднал стадии - да не могат да бъдат излекувани или да се наложи по-сериозно лечение, изтъкна д-р Константинов. 
 
"Трябва да се лекуват тези хора. През март хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса. Вчера прочетох проучване в САЩ, че смъртността под 50 годишна възраст при онкоболни е увеличена, но над 50 години не е така. Нещата не са толкова прости. Хората не трябва да имат никакво притеснение да се лекуват", подчерта директорът на Националния онкологичен медицински център. 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.