Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Коментари Напиши коментар

203

Alastair

преди 3 години

Докога цар безмозъчний 1ви ще си въобразява че има някакъв, дори нищожен принос за ниската смъртност от ковид ? Той самия направи всичко възможно заразата да плъзне след като се прибраха болни от всички краища на планетата. Това бяха мерките.

202

Анонимен

преди 3 години

Ооо, не си мислете, че можете да ни държите в карантина до 13.05.! Долу или карантината или вие!Още преди това ще стане много напечено за началника на затвора "BG"!АмаОоо, ама той и държавата кръстил на себе си - BG=BaiGanyo!? Бащиния + стадо, парализирано от страх в карантина.

201

aaa

преди 3 години

Боко и крадците и лъжците около него,дотолкова са вън от действителността ,че вече нямат и елементарен инстинкт за самосъхранение.Тикво, една малка снежинка е достатъчно да се откъсне и да отприщи лавината на народния гняв,къде ще се криеш тогава...