Кадър: Bulgaria ON AIR

Възможно е училищата в страната да отворят само за учениците и учителите в 7 и 12 клас. Също така е вероятно учебната година за децата до 7 клас да завърши дистанционно. Според директора на столичното 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров това зависи от развитието на пандемията.

"Децата се занимават много сериозно с учебните си занятия, те нямат какво да правят. Ако имат учители, които да ги насочват, както и родители, които да ги подкрепят, те постигат не по-лоши резултати от редовното обучение", каза Асен Александров за Bulgaria ON AIR.

На много деца бяха подарени устройства, интернетът беше заплатен, допълни директорът.

Според него по официални данни обхватът на онлайн обучението е достигнал около 80-90%. По думите му има и медиатори, които разнасят на децата ежедневните им задачи на хартиени свитъци, ако няма възможност за интернет връзка.

Александров смята, че ако учениците след 7 клас се върнат в класните стаи, препоръките на Щаба няма как да бъдат спазвани.

"Няма да се спазват. Това са деца, които два месеца и половина са били изолирани. Те ще се гонят, те ще си играят, те ще си говорят. Още второто междучасие ще са загубени всички маски. Няма как те да са на 2 метра разстояние, но аз не виждам защо е нужно непременно да се върнат в училище. Те могат да се върнат само за изпита, който е задължителен, по български и математика, там вече може да се спази социалната дистанция", каза той за "Денят ON AIR".

"Учениците биха могли да се върнат тогава и само тогава, когато са отворени изцяло кина, молове, стадиони. Когато вече социалната дистанция не е проблем", добави още Александров.
Според директора, в зависимост от това с колко се удължи карантината, ще бъде ясно и за кога ще се изтеглят изпитите.

"Ще има балове, може да са след 5 или 6 месеца. Всички училища са дали пари за баловете 7-8 месеца по-рано, даже година. Не съм чул някой ресторант да е върнал парите на учениците. Когато премине карантината и започнат да работят ресторантите, тогава ще има балове", обясни още Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase