Общ преглед
Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна в условията на пандемия.

Джамиите у нас са отворени за Рамазана през целия ден, но може да се влиза поединично. След това се прави дезинфекция, обясни Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

Още по темата

Отменят се колективните вечерни молитви в джамиите, както и традиционните споделени трапези „ифтар“, които се провеждат по залез слънце с благотворителна цел.

Раздаването на храна на нуждаещите се ще става с пакети в съответствие със здравните препоръки.

Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата.

Междувременно влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Турция, беше забранено от тази нощ със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. Забраната важи до неделя вечерта. Целта е да се попречи на влизането от Южната ни съседка на хора с двойно гражданство, които идват у нас, за да посетят близките си по случай началото на месец Рамазан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар