Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висока тревога от разпространението на коронавируса и подкрепа за щаба и правителството, но и намаляващо търпение на българите – това са основните изводи от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април.

Проучването отчита, че тревогата за болестта у нас остава все още висока, но все пак се регистрира спад на стойностите ѝ. Расте обаче значително тревогата за работното място.

Още по темата
Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в много високите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение. Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Докато в средата на март 87% от българите са били убедени, че се справяме по-добре от другите страни в ЕС, в средата на април този процент е 93.

Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост у нас, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките, особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Ако през средата на март 66% от българите са смятали мерките на щаба и правителството за достатъчни, в средата на април този процент е 62%. Сериозен скок обаче има на хората, които определят мерките като прекалени – 28% сега, при 17% в средата на март. В момента едва 2% от българите определят мерките като недостатъчни, при цели 15% в средата на март.

Според мнозинствата, моментът за сериозна демобилизация все пак още не е дошъл, но те не биха желали и удължаване на извънредното положение след средата на май. Обществото вече оценява по различен начин различните мерки. Хората очакват ясна работа на държавата за запазване на икономиката, а мерките досега се оценяват като не достатъчно ефективни и работещи.
 
Тревога и надежда
 
Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с предходния месец, отчитат социолозите. Белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия – тези реакции се разбиват на три групи:
 
паническата група (приемат, че това е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, които хората са преживявали) се запазва: 24% сега, само с два пункта по-нисък преди месец. 
 
тревожната (приемат, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип) намалява със седем пункта до 57%, а
 
спокойната (приемат, че ситуацията не е опасна и е свързана с повече шумотевица) се увеличава с 6 пункта до 18%.
 
Като цяло 35% от българите казват, че лично те се страхуват от вируса. Преди месец те бяха пак толкова и дори малко повече - 37%. Една трета пък намират за напълно реална възможността да умрат от тази болест, а 55% смятат, че същото се отнася за близките им.
 
Остава надеждата, че скоро ще има лекарство: 46% я споделят, но 42% - не. Останалите се затрудняват да отговорят.
 
Общата оценка на обществото за действията на властта
 
93% приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.
 
Одобрението на оперативната власт остава високо. Заедно с това, наблюдава се и закономерното отдалечаване от екстремните стойности. Доверието в различните звена на правителството, Щаба, премиера Борисов и т.н. е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението – от една пета до една трета.

Преди месец одобрението на властта изглеждаше и по-добре, но и сега остава много по-високо от доверието, което тя получава в обичайни обществени ситуации. Затова и постоянно трябва да се има предвид, че днешните оценки за правителството и неговите инстанции не са обичайният рейтинг, е временни, кризисни оценки по отношение най-вече на ситуацията с коронавируса. Затова и с общественото успокояване, тези оценки също напускат пиковите равнища, отчитат от "Галъп интернешънъл".
             
Мнението, че мерките са адекватни, продължава да преобладава решително, но за последните седмици има осезаем ръст в дела на отговора "прекалени". Очевидно, заради успешните мерки досега и някои положителни сигнали от Европа, настъпва и желание за облекчаване на мерките – подсилено и от все по-хубавото време. 
 
Въпреки всичко, българите остават съзнателни: "Вече съм доста изнервен от ограниченията“ казват 31%, но 69% казват "приемам ограниченията, без да се изнервям". И попитани дали е време ограниченията да започнат да намаляват, 52% казват "рано е". Има обаче и 44%, които смятат, че е време - тоест обществото ни вече е реално разделено по този въпрос.

Нетърпеливостта още не преобладава, но явно вече не е за подценяване. Може би и затова мнозинство от 53% намира, че извънредното положение не трябва да бъде удължавано и след 13 май. 30% все пак са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 
              
Конкретните мерки – за/против
 
Различните досегашни мерки продължават да се оценяват високо, но като че ли мобилизацията и по този показател спада спрямо предходния месец. Например, забраната на публични събирания като кино, ресторанти, фитнес-зали и т.н. се подкрепя сега от 86% (при 94% преди месец). Спирането на достъпа на чужденци събира 81% подкрепа днес, при 90% преди месец. Забраната за пътуване на българи в чужбина: 75% подкрепа сега при 88% преди месец.
 
Забраната за пътуване между градовете обаче вече не получава подкрепа сред мнозинство – преди месец я подкрепяха 56%, 40% не я подкрепяха, а останалите се колебаеха. Сега картината е обратната: 53% казват, че затварянето на движението между градове не е правилно, а 40% смятат, че е правилно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Вечерният час, например, преди месец събираше подкрепа от 59%, а 39% бяха на обратното мнение. Сега структурата на мненията е коренно различна: 69% са против, а 27% са за. Останалите се колебаят.
 
Сериозна критика среща и затварянето на парковете: 59% са „против“, а 39% са „за“. Останалите се затрудняват да отговорят. На другия полюс пък са мненията по отношение на ограниченията за Великден: 77% ги одобряват, при 21% не ги одобряват.
 
За икономиката 
 
Расте обаче страхът на българина от загуба на работно място или доходи. Доходите ми намаляха, твърдят 47% сега, при 36% преди месец. 9% в средата на април твърдят, че са загубили работата си при кризата, приз 3% предния месец.
 
14% пък казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец.
 
Според социолозите в някои случаи безпокойството от загуба на работата вече започва да надделява над безпокойството от заразата. 7% са вече хората, които по свое решение не ходят на работа, при 11% преди месец. 28% пък са сега самокарантиниралите се, при 36% преди месец. Хората са давали повече от един отговор – станали са потърпевши от различни проблеми и са предприемали различни мерки. 
 
Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за  лизингите.
 
56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase