Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Педиатри настояват да се въведе времеви диапазон, в който родителите да могат да разхождат децата си на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

Още по темата
Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, смята педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.

Тя бе категорична, че един от факторите за добър имунитет са редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън и излагане на слънце.

"От медицинска гледна точка в историята на медицината едни от най-големите епидемии са се преборвали именно с разходките на чист въздух и слънце и затова изолацията на децата у дома не мисля, че се отразява много добре", категорична бе тя.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

"Аз мисля, че парковете и градините трябваше да останат точно за разходка на децата, защото първо те имат най-голяма нужда, не само като нещо, което подкрепя имунитета, а нещо, което подкрепя физическото развитие, растежа и съзряването на детския организъм. Затварянето на детски заведения, ограничаването на контактите постига 94-95% от търсения ефект", коментира специалистът.

Опасения, че след дългия период прекаран у дома, децата ще боледуват по-често, изразява и д-р Яница Радева. Затова и според нея те трябва да бъдат вече допускани до разходки в парковете.

"Много от децата живеят в апартаменти, нямат никакъв достъп до свеж въздух, до слънцеогряване", заяви д-р Радева.

А по думите на д-р Кремена Парушева притеснение сред родителите за ваксиниране на децата заради извънредното положение по-скоро няма.

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 1 година

Престанете вече с тия паркове бе!Навремето нямаше толкова паркове пък децата имаха страхотно детство а днес тези паркове пълни с роми и крещят като диваци.Заводи постройте а не паркове

40

до Испания

преди 1 година

Тук парковете са отцепени и никой не припарва в тях. Не знам как така говорите на изуст. Какво става в Испания не ни интересува. България се справя много по-добре от Испания за сега. Така че кротко с примерите.

39

absurd

преди 1 година

Ами това е целта ,бъдещи пациенти