Снимка: Bulgaria ON AIR

От вчера под строг график възстановиха имунизациите и реимунизациите. Много родители обаче се притесняват да заведат децата си. Според някои семейства, ако детето е заразено с коронавирус, но няма симптоми и бъде заведено на имунизация, това може да усложни състоянието му.

"Стига да са си били вкъщи, да са спазвали указанията на Националния щаб, това дете да не е било контактно на други деца, не виждам как може да бъде заразено. По-скоро се притеснявам от това, че се пропускат ваксинации. Другите инфекциозни заболявания не са се скрили някъде, хората не боледуват само от коронавирус", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. Гергана Петрова, педиатър в УМБАЛ "Александровска".

Тя подчерта, че ваксинацията напряга имунитета, не го срива и ако в семейството няма рискови хора, родителите няма от какво да се притесняват.

"Ако са си работили онлайн от вкъщи или са били съкратени, не виждам как детето може да се зарази. Много по-опасно е да се пропускат ваксини", настоя тя в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ ситуацията с морбилито не са чак толкова хубави, както са били преди 2 години. Морбили не е безопасна инфекция, то е сериозно заболяване и не трябва да се забавя ваксината, предупреди доц. Петрова.

"Ако родителите и детето се чувстват здрави - нямат хрема, главоболие, температура или болки в гърдите, да заведат детето на имунизация. Ако след ваксината чувстват неразположение, по възможност да изолират детето, да се приготвят за локална реакция на повишена температура", поясни педиатърът.

Доц. Петрова отправи апел към колегите ѝ да се въоръжат с много търпение, да се пазят и да опитват максимално да успокоят родителите, а също и да им кажат какви са рисковете.

Коментари Напиши коментар

37

Чудя се.....

преди 2 години

Ето какво пише за ваксината Пентаксим .....който иска може да види съдържанието и в интернет, коктейл от поне петнадесетина съставки ............ПЕНТАКСИМ не предпазва от инвазивни инфекции причинявани от други серотипове на Haemophilus influenzae тип b или от менингит причиняван от други микроорганизми. И на повечето ваксини ,които са задължителни ...предпазват от определен щам ....и не от всички ...Така че ваксините би следвало да са препоръчителни .....не задължителни .....

36

северозапад

преди 2 години

До АнонименТ....нар преди 2 години имаше скандал в Пловдив с ваксините от Турция че съдържали живак.Да те е..а в образования д..бил.Лелееееее колко е затъпял електората Бах ти професора

35

Анонимен

преди 2 години

До северозападЖивак във васкините ли бе? Тва каманите за лекуване ли ти го казаха че ваксините са пълни с живак. То дори не е ваксина ми инджекция със 100% живак. Не е лесно да си необразован но пък може би не е правилно да имаш деца когато си неук? Може би някой ден ще има закон и ако навредиш на детето ти съзнателни с действие или бездействие ще има затвор. Ех дано.