Снимка: БГНЕС

Дрогиран млад шофьор предизвика катастрофа, в която загина телевизионния водещ Милен Цветков. Четирима души са в ареста в момента за изясняването на случая, а големият въпрос е ще получи ли виновникът адекватна присъда.

Група от пътни експерти ще извършва мониторинг на разследването на катастрофата с Милен Цветков. Причината според тях са многото случаи, в които тежки инциденти на пътя, предизвикали висок обществен отзвук, завършват в съда с условни присъди за  виновните.

Още по темата
Според Богдан Милчев за пътната безопасност отговарят 11 институции, а хората са обезверени, че ще има справедливо наказание за виновника.

"Хората очакват, че няма да има справедливост и този път. Всички си задаваме този въпрос. Затова ние от Института за пътна безопасност, това, което исках да обявя, създадохме вече една група, която ще извършва мониторинг върху всички подобни случаи, които предизвикват сериозен обществен интерес, защото искам да ви припомня, че през 2011 година, може би вече сме забравили, един младеж, който е син на прокурор, уби двама души на площад Ручей, които се разхождаха по тротоара. 7 години по-късно той получи условна присъда от година и половина. Такива случаи има безброй", обяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност в сутрешния блок на Нова телевизия.

В рамките на досъдебното производство се очаква да бъдат разпитани на първо място всички очевидци, на база техните показания и на база замерванията и огледите на самите автомобили  ще бъде изготвена и автотехническа експертиза. "Тя ще даде отговор на въпроса какво точно се е случило и как. Не само как е настъпил удара и по чия вина, а и скоростите , с които са се движили двата автомобила", коментира Иван Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи.

Според адвокат Марин Марковски, който е експерт в подобни дела, непременно ще се стигне до присъда след извършеното престъпление. "Категорично ще има присъда, тя ще бъде осъдителна тази присъда при тези факти, присъдата няма да бъде галене, защото съдиите ще отмерят дължимото. По въпроса за увеличаването на наказателната отговорност, отговорът е много прост за специалиста - когато има една санкция от 3 до 15 години, съдията има прекрасната възможност да наложи 12 и 14 години", заяви Марковски.

Според него съдът няма да има трудност при събирането на доказателства за престъплението, а размерът на наказанието ще бъде свързан със скоростта на движение на автомобила на 22-годишния Кристиан Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase