Как да опазим психичното си здраве в седмиците на социална изолация заради епидемията от коронавирус? Това е въпрос, към който специалистите започнаха да обръщат все по-голямо внимание.

"Стартирахме с етап, в който много бързо се адаптирахме. Мобилизацията показа добро справяне. Многоплановите ефекти ще ги следим след края на кризата. Вече започнаха да се диференцират различни групи. В началото имаше широка мобилизация на хората. Все повече ежедневието ни захлупва", посочи политическият психолог проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея напрежението започва да расте все повече при хората с по-сериозни проблеми в организацията на своя ден. Това се отнася за хората, които живеят в по-малки пространства, споделят жилището си с повече хора и нямат среда, в която да живеят спокойно.

"За хората, при които семейните проблеми се проектират, може да има много сериозни проблеми. Изходът от тяхната лична криза ще я видим след края на кризата", подчерта проф. Христова в ефира на "България сутрин".

Тя посъветва хората да запазят психиката си като правят ежедневни планове, тъй като вече няма как да правим краткосрочни и дългосрочни такива. Да живеем както досега, но в ограничен формат. Основната задача е структуриране на ежедневието, смята тя.

Нервите на някои хора не издържаха, стигна се и до частични протести срещу ограничителните мерки по време на извънредното положение.

"Тези, които са недоволни и в миналото са били силно срещу правителството, усетиха загуба на поле, тъй като в момента рейтингът на Борисов расте. При тях има справяне със ситуацията чрез негативно говорене и чрез бяло-черно мислене. Няма нагласа за протести. За политика ще започнем да говорим много интензивно в момента, в който кризата свърши", каза още проф. Христова.

По думите ѝ битуването ни като общност и вълната на солидарност е много по-осъзната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase