Снимка: Bulgaria ON AIR.

"На управляващи и политици бе показано, че без съветите на експерти не могат да се взимат решения. В един такъв момент на опасност всички трябва да сме заедно. Убеден съм, че голяма част от българите изпълняват това, което трябва да се прави. Време е политиците ни да разберат, че трябва да слушат на отечеството и да си подадат ръка", каза в ефира на "Денят ON AIR" председателят на БАН в периода 2012-2016 г. акад. Стефан Воденичаров.

По думите му наближава моментът, в който трябва да се направи дискусия за политическия живот в България и всички заедно трябва да решим как да вървим напред успешно. Той добави, че пренареждането в световен мащаб на политическия елит ще се случи.

"Европа е обедняла на лидери и се люшка. Нови лидери вече се показват, вече е назрял моментът за промени в критериите при избор на лидерите", изтъкна акад. Воденичаров.

Три сценария за излизане от породената от коронавируса икономическа криза, разработи Института за икономически изследвания на Българската академия на науките.

"Вторият сценарий е най-реалистичен (бел. ред. Вторият вариант гласи, че пикът ще е през юни, безработицата ще се увеличи с 10 процента, а БВП ще падне с 4,3 на сто). В момента много от институтите на БАН са ангажирани с тези проблеми. Ако управляващите не обърнат по-сериозно внимание на българските учени, при други кризи ще бъде по-трудно", допълни акад. Воденичаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase