Снимка: БГНЕС

Навършват се 144 години от Априлското въстание. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет, пише „Фокус“.

Още по темата

Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г. Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

Коментари Напиши коментар

22

муспи

преди 2 години

Преди 144 години азербайджано тюркската диаспора в България с оръжие в ръка жертва живота си за свободата на България. Впоследствие обаче Путин се опита да завладее новата Демократична монархия, но пак тази диаспора го спря на Шипка, и беше възпята от Валери Петроф, също азербяйджано тюрк, в прочутото стихотворение "О Шипка". Стигна се до необходимостта големия ромски ум Бойко Борисоф, да ликвидира най после тази фъ$ана България.

21

1923г.

преди 2 години

До АнонименПрез септемврийското въстание бунтовниците не са знаели кого да убиват!!!

20

бай х

преди 2 години

по случай априлското въстание , по новините нищо няма да кажат ....и ще гледаме десетки турски сериали .....