Снимка: БГНЕС

Днес Православната църква чества Велика събота - последния ден от Страстната седмица и предшестващ Великден. Той се прославя от християните като най-благословеният, с него се отбелязва края на Страстната седмица и Великия пост.

През изминалата Страстна седмица вярващите проследиха стъпка по стъпка кървавия път на Спасителя от тържественото му влизане в Йерусалим до Голгота.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила.

Днес православният свят ликува и очаква радостната новина за Христовото Възкресение. Свещенослужителите сменят през деня тъмните си одежди с бели пасхални, което символизира победата на Христос над Дявола и смъртта.

Църквата прославя Велика събота като "най-благословения седми ден". Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос воскресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину воскресе".

Точно в полунощ от площад "Александър Невски" в столицата патриарх Неофит трикратно ще възвести Възкресението на Спасителя.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

е какво и е великото на тая събота-селяния навсякъде

4

анонимен

преди 2 години

Велик български празник! За съжаление опорочен от един вируст бродещ из целият свят вече!На много българи Не им е до празнуване! Безработица и отчаяност налегна почти всеки! И телевизията вече не е интересна.Всеки се пита кога ще приключи всичко.И как ще продължи на пред след пандемията! Един голям ребус ,който ще е с различни решения за всеки по отделно в непредвидимото ни "бъдеще"!

3

От 4

преди 2 години

Това е богинята на плодородието и хората са се молели по този начин за добра реколта през годината.