Ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив, БГНЕС

Нови 42 положителни проби за коронавирус са доказани за денонощието, съобщи на брифинг председателят на националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

В болница са приети 21 души.

Няма нови засегнати области в страната.

Още по темата

Повечето от новите случаи са в София – 19, от които 8 са настанени в болница, а 11 са амбулаторни. Във Видин има 7 нови случая, Смолян – 3, Стара Загора – 2, Кюстендил - 2, Варна - 1, Бургас - 1, Русе - 1, Плевен - 1, Благоеврад – 1, Сливен - 1, Хасково - 1, Ямбол, Пазарджик – 1.

От заразените има 24 жени, 18 мъже и две деца на по 14 години от село Паничерево, които са настанени в УМБАЛ – Стара Загора.

825 са общо случаите на заразени с коронавирус. Увеличението е с 5,4% от вчера.

Активни са 646 случая.

Излекувани са общо 141 души,  с 19 повече от вчера, тоест 15,6 %.

227 души са в лечебни заведения.

Трима са починали за денонощието, като с тях общият брой става 40. И тримата са имали съпътстващи заболявания. Това са мъж на 64 години в "Пирогов" с артериална хипертония и полиорганна недостатъчност, жена на 68 години от Сливен с белодробна болест, диабет и жена на 62 години в "Пирогов" с артериална хипертония и диабет.

37 души в момента са в интензивни отделения.

В София има 495 случая. 136 са в болница, 24 от тях са в интензивни отделения.

От медицинския персонал има 12 нови случаи - 7 от „Пирогов“ и 5 от Видин.

Ген. Мутафчийски заяви, че с тревога следят ситуацията в Азия, където в Япония след затишие има 605 нови случая с 12 починали. В Сингапур новите случаи са 728. Смъртността в света е 95 000, обобщи той.

Расте броят на заболелите в Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция (с висока смъртност).

САЩ бележат ръст - 29 000 новозаразени и 2174 починали. В Германия новите случаи са около 3000. Подобна е картината и в Испания и Франция. Така 145 000 са новозаболелите през последното денонощие в света.

Мутафчийски припомни, че тази нощ е пристигнала пратка от Китай с близо 569 000 маски висок клас и други средства.

С напредване на епидемията медицинските ресурси се стопяват. Това е установено в цял свят заради големия брой заразени медицински лица.

България не е пощадена, каза Мутафчийски и увери, че в големите болници се спазват всички изисквания за безопасност. И въпреки това заразяването на медицински лица е висок процент.

По българското Черноморие, в някои малки населени места, има повече софийски коли, отколкото местни. Тези неща носят опасност за всички. И понеже вербалните послания не вършат работа, се стигна до решението за забраната за пътуване от/до София, обясни Мутафчийски и беше категоричен, че правителството не е можело да остане безучастно към малкия процент неспазващи мерките.

Влаковете няма да бъдат спирани изцяло, защото много работещи пътуват с тях.

Началникът на щаба обясни, че забраната за пътуване до София няма нищо общо с мерките, наложени в Паничерево и Банско.

В двата ромски квартала, от които беше забранено да се излиза, продължава тестването на жителите. Там се търсят активните носители на вируса.

Вчера в щаба е имало няколко сигнала за това, че в магазини от веригите за хранителни стоки не се спазват противоепидемичните мерки. Ако това продължи, тези обекти ще бъдат затворени и наложени глоби, каза още Мутафчийски. Работещите в такива места са сред хората, които ще са сред масово тестваните.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase