Снимка: БГНЕС

Музикаутор изготви пакет от мерки, който ще предприеме за подкрепа на своите партньори от най-засегнатите сектори на бизнеса. Търговските и туристически обекти, които са затворени за неопределено време, понасят тежък икономически удар, възстановяването от който ще продължи и след края на изолацията и отварянето на бизнесите, съобщиха от организацията.

Още по темата

С въвеждането на извънредното положение музиката в търговските и туристическите обекти също спря изцяло. Това нанася сериозни щети за авторите на музика, които са сред най-уязвимата част на обществото в криза от подобен характер.

В такива тежки времена Музикаутор вярва, че всички трябва да бъдем обединени и солидарни. Загрижени сме за своите членове и сме отговорни пред своите клиенти и партньори.

Пакетът от мерки на Музикаутор в сектора на търговията и туризма следва принципите на солидарност, справедливост и икономическа логика. Той е факт след внимателна оценка на сегашната ситуация, изследване на опита на чуждестранните ни партньори и консултации с представителите на бранша в лицето на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската туристическа камара (БТК).

Партньорите ни от сектора могат да се възползват от следните облекчения по отношение на заплащането на авторски права за музика в своите обекти:

► Ваканция на плащанията

Да не се изплащат сумите за авторски възнаграждения за периода на извънредно положение.

► Приспадане

Да се приспаднат авансово платените суми на всички ползватели за периода на извънредно положение, т.е. да се сметнат като заплатени за следващата година.

► Възстановяване

Да се възстановят предплатени суми при затворени за постоянно обекти.

► Без компенсаторни плащания

При сключване на договори с ретроактивно действие от началото на годината (по споразумение с браншовите асоциации) да се взема за начална дата краят на извънредното положение.

► Удължаване срока за отстъпка

Да се продължи срокът за отстъпка за авансово плащане за летните обекти от 30.04.2020 г. до края на сезона.

► Запазване на браншовите отстъпки

Обемите за изчисляване на браншовите отстъпки да се намалят пропорционално на времето на извънредно положение при определяне на отстъпките за идната година.

► Запазване на индивидуални отстъпки

Индивидуалните отстъпки за обем през годината да се запазят на годишна база въпреки неизпълнението на обемите в пълен размер предвид извънредното положение

Другият най-тежко засегнат сектор след забрана за функциониране е организацията на концерти и други събития. Музикаутор работи в тясно сътрудничество със „Сцена Музика“ – браншовата организация на организаторите на концерти. Ключово в момента е утвърждаването на договорената тарифа, която бе внесена в Министерство на културата и предвижда механизми за облекчаване лицензирането на концерти. Предвид извънредното положение Музикаутор ще търси балансиран подход в отношенията си с промоутърите, като отчита интересите на авторите и затрудненията, които търпи всеки един организатор на концерти.

Коментари Напиши коментар