Снимка: Pixabay
Световната здравна организация обяви десет заплахи за човешкото здраве и фалшивите новини, както и антиваксърските движения влизат в класацията. Това съобщи доц. Михаил  Околийски, представител в офиса на организацията в България в предаването "Референдум" на БНТ и цитиран от "Монитор".
 
"Важно е хората да вярват на истинските, а не на фалшивите новини". 
 
"Конспиративните теории само допринасят за хаоса и паниката в условията на пандемия. Не бива да излизаме, към момента, от сега установените мерки. Вярно е, че сега балансът здраве – икономика е много деликатен. На фона на ресурсите, които имаме, както и на недофинасираната ни здравна система това, което се прави, е геройство", заяви доц. Околийски.
 
Той изтъкна като положително факта, че в България са запазени редица здавни звена от миналото, които в сегашната ситуация се оказват работещи и то много добре.
 
"Тази криза сякаш дойде навреме, за да се мобилизираме като нация. Междусекторната съгласуваност, която беше съсипана по време на тоталитариня режим, сега виждаме как се съвзе и хората работят", посочи още доц. Околийски.  
 
"Правят се опити за създаването на хиперимунни серуми. Вирусът е нов и се изисква време, за да се види дали те ще заработят", каза доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Той заяви, че ще разберем дали коронавирусът отслабва, когато хората се изследват. 
 
Според него единият вариант е, след като се създаде ваксина срещу вируса и се проследят ваксинациите в имунзационния календар да се проследи дали популацята е добре имунизирана. Другият вариант е да се проследи какъв имунитет е създаден след преболудуване на заболяването. 
 
"В хода на  епидемията ние следим колко са хората, които са се разболяли, колко от тях имат клнична кимптоматика. Може да се проследи и колко от тези, които нямат клинична симптоматика, са преболедували. Постепенно ще се увеличава броят на хората, които имат имунен отговор на коронавируса COVID-19. От това ще се види и кога могат да се разхлабят въведените мерките. Това ще може да се случи, когато имаме реално доказателство, че този вирус няма да ни убие. Ако сега отслабим мерките, ще има нова вълна от взрив, който много бързо ще ни покоси", категорично заяви доц. Ивайло Алексиев. 
 
Той смята, че тестове трябва да се правят в развитието на епидемията. 
 
Доц. Алексиев потвърди, че в Централна и Източна Европа COVID-19 се разпространява по-малко. Той обаче не даде конкретно обяснение за тази тенденция. 
 
"Аз не съм срещнал научно доказателство, че БЦЖ ваксината срещу туберкулоза, която е задължителна в тези части на Европа, оказва влияние за този добър резултат", заяви ученият.
 
Доц. Алексиев е категоричен, че новият вирус не може да се пренася от комари, плъхове и хлебарки, а само от човек на човек. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase