Снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Информационният портал на "Пирогов" covid.bg е направен по образец на немската, британската, австралийската здравни системи. Това обясни неговият създател д-р Иван-Асен Шишманов от УМБАЛСМ "Пирогов" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Съдържанието и въпросите са съобразени с препоръките на СЗО.

Д-р Шишманов разкри детайли - сайтът има няколко секции, като най-голям интерес представляват разделите „Често задавани въпроси“ и „Превенция“. Важно е да се знае, че сайтът не запазва никакви лични данни, акцентира той.

"За да попълните въпросника, свързан с това дали попадате в рисковата група за новия вирус COVID-19, трябва да имате симптоми. Най-често ни питат какво представлява заболяването, как протича, как се предава", обясни лекарят.

Д-р Шишманов посочи, че сайтът вече е привлякъл над 200 хил. уникални потребители. 90% от тях са от България, другите са - от чужбина.

Той обясни, че намалява потокът на леко симптомно болните, в болницата в последните дни идват хора с тежка клинична картина на заболяването. Все по-рядко виждаме пациенти с лека грипоподобна симптоматика у нас.

"Митовете, свързани с коронанавируса, са, например, че конкретни храни и напитки ни предпазват. Най-добре е да си мием ръцете често, като миенето с вода и сапун е достатъчно. Носенето на маски, особено в затворени пространства с хора, също е добър вариант за превенция", подчерта той.

Той обясни, че засега няма данни имуностимулаторите да помогат срещу заразата. "Единствено има данни за употребата на витамин С във високи дози, около 1500-2000 мг дневно. Но това са данни от САЩ от 100 човека, при тях заболяването е протекло леко след приема му", разясни лекарят.

Той допълни, че след началото на епидемията в болницата вече не отиват хора с мними оплаквания, а хора с дихателни проблеми и разгъната клинична картина.

По думите му заразяването на медиците е неизбежно в сегашната ситуация.

За кампанията "Да дарим за тези, които ни спасяват", както и още от разговора чуйте във видео материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase