Снимка: БГНЕС

Нова мобилна апликация влиза в битката срещу новия коронавирус. Чрез него всеки ще може да сподели доброволно своя здравен статус и да сигнализира при проява на някои от симптомите на вируса.

Данните ще стигат до всички институции, които имат връзка със зараза - от личния лекар до гранична полиция.

Още по темата
Приложението бе представено на брифинг, на който присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" и компаниите, които са го разработили.

Данните ще са видими и за обществото и ще служат не само за информация, но и за анализи.

"Реализирали сме мобилна апликация, която е насочена проактивино за това гражданите да информират за текущото си зравословно състояние. В рамките на 10 дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора", заяви Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Предивидени са в системата и множество интеракции с РЗИ-тата, с личните лекари, с общините, с пожарната, с полицията и с Гранична полиция. Доброволците също са включени. Целта е да може информация, която е въведена веднъж да се използва от всички звена, на които е нужна", каза още той.

Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време.
"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов.

В момента тече валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase