Снимка: БГНЕС
Много обществени личности, лекари, а и масово в социалната мрежа прогнозират - ще излезем от кризата по-бедни, но пък и по-добри.
 
По-бедни със сигурност ще излезем, но дали и по-добри? Не смятам.
 
От най-високо ниво пример за добрина не идва. Депутати, министри и СЕМ си мислят, че за нас най-важни са размера на заплатите им. Не, по-важен е примерът. А той не бе даден и всякакво замитане след това няма да промени горчивия вкус. Дори премиер и президент не успяха да бъдат заедно в тази битка.
 
И ако сме свикнали да хулим управниците - ние с каква самочувствие смятаме, че ще излезем по-добри?
Още по темата
Социалната изолация извади доста тъмни страни от нашия характер, които са добре познати на поколенията, които имат досег с комунизма. Разказът на моя баща как е играл на "котка и мишка" с доносници, за да може да влезе в църквата по времето на моето кръщене ми се струваше нереален. Е, вече не е.
 
Факт е, че голяма част от българите спазват домашната карантина. Има и такава, която не се съобразяват. Но ние не приемаме различното мнение, ако някой не е с голямата общност е против нея. Толкова ли е сложно да се приеме чуждото мнение? Защо винаги смятаме, че ние сме правите? Лекарите нямат общо мнение, но пък ние сме готови да демонизираме всеки, с различно отношение към кризата от нашата. И двете страни в спора говорят като последни инстанции, няма средно положение. Караме се с хора, с които доскоро сме си пили кафето заедно. А след кризата едва ли ще се случи. Защото ни е важно да изпъкнем с назидателния си тон, основатено - най-вече в социалните мрежи. Това няма да се промени за три седмици, няма как да изпъкнем с доброта след 13 май.
 
Свидетел съм на десетки постове и хвалби как били докладвани хора, които не спазват ограниченията. Хора, има си полиция, това е нейно задължение. Има и солена глоба, която се равнява на почти годишна заплата. Ако издадете човек, който е нарушил забраната, ще ви стане ли по-леко? Ако го глобят с 5000 лв. - ще спите ли по-добре? Или ще се оправдаете, че го правите за благото на обществото и си го заслужава? Този човек, който според вас нарушава нещо, знаете ли защо е навън, какви са причините, какво го е провокирало?
 
Аз знам със сигурност, че тези докладчици няма да излязат от кризата по-добри. Те никога не са били. 
 
Да, от тази изолация могат да се направят много изводи - че през последните години сме били консуматори от най-чист вид, че рядко обръщаме внимание на близките си, че рядко водим дори смислени разговори. Бяхме водени от суетата, от това да живеем живот, който не е нашия и се заблуждавахме колко сме готини с дълго обработвани снимки в социалните мрежи.
 
Смятате ли, че тази суета ще изчезне? Не, сигурен съм, че още това лято ще се завърнем към обичайния си ритъм. 
 
Ще станем по-добри, ако подобни хора не ни служат за пример. Но порасна цяло едно поколение, което имитира нечий друг живот. Затова и тук съм скептичен.  
 
Немалка част от хората ще излязат от извънредното положение с депресии. В това са категорични психолозите. Изолацията не понася на всички, а като прибавим към това предполагаема безработица и несигурност за бъдещето - ще се отвори доста работа на специалистите. Надявам се единствено хората да бъдат достатъчно осъзнати и да не търсят помощ в напъпилите съвремени мошеници мотиватори. 
 
Тези хора ще мислят как да оцелеят и никой няма право да ги съди, добрината ще е на заден план.
 
В разгара на карантината пребиха журналиста Слави Ангелов. От хора, които никога не са били добри и няма да станат.
 
По време на изолацията десетки се пробват да мамят, появиха се спекулантите. И те няма как да станат по-добри след условната дата 13 май.
 
Уважение за всички добри хора, които бяха добри и преди 13 март, и излязоха на предна линия в тази безпрецедентна криза. Уважение за всички дарители - не само към болници и лекари, а и за тези, които продължават да даряват за болни деца, за хора в нужда. В тях е надеждата за повече добрина и след кризата. И тя се вижда в реалния живот, не във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase