Над 40% по-ниска тарифа на природния газ. Ще ни бъдат ли обаче върнати надвзетите пари?

"Казусът е доста сложен. На първо ниво, примерно "Булгаргаз" да върне към топлофикациите, не е никакъв проблем, от там топлофикациите да преизчислят какви суми са надвзети също не е проблем. Но освен топлофикациите има много други клиенти на "Булгаргаз" и за тях наистина ще бъде много трудно. И аз имам опасения, че за някои крайни потребители никога няма да се случи това, защото просто не е възможно", каза енергийният експерт Васко Начев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с потребителите на метан, на които е невъзможно да бъдат върнати парите. Разбрахме от комисията в парламента, че най-добрият вариант за връщане на парите е чрез сметките.

"Пари в кеш няма на никого да бъдат връщани, а за бъдещи периоди просто от направените разходи ще бъдат приспадани съответно суми. За всеки един от тези 8 месеца между август 2019 г. и март 2020 г., не са обявени, но аз имам опасения, че няма никога да бъдат обявени тези суми. Това е другият слаб момент в тези преизчисления", посочи за "Денят ON AIR" Начев.

Според него е трябвало на добра воля или под друга форма да се заяви, че на всеки потребител на газ ще му бъдат приспаднати Х%. Предстои да видим как ще бъде законодателно облечен този казус, защото в противен случай КЕВР нямат никакъв полезен ход, смята експертът.

"Спорен е моментът дали туризмът или енергийният сектор е повече потърпевш от тази пандемия, която е обхванала целият свят", коментира Начев.

Начев предвижда цената на нефта да гравитира до края на април на тези нива. Очаква се следващата година да се завърне на позиции между 60 и 70 долара. "Предстоят тежки дни, не само за България. Това важи абсолютно за света в следващите година, две напред", допълни Начев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase