Архив: БГНЕС

Банковата ни система е стабилна. Това заяви пред за Нова тв гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев. Вложителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

"Банковия сектор към момента е в много добра кондиция, в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Радев.

По думите му в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити, обясни той.

За  хората, които имат ипотечни кредити в момента, той обясни, че те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ.

"Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск.", каза още Радев.

По отношение на депозитите той обясни, че те нямат много голяма маневреност.

"Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място", допълни Радев.

Коментари Напиши коментар

118

Питанката

преди 1 година

Хем са супер банките, хем за пореден път ни отлагат за чакалнята на Евро зоната? А дали е случайност че двете скъсани БГ банки, трябваше да се явят на поправителен през Април? И заради тези две банки всички с кредити ще бъдат принудени да плащат по-високи лихви! А ще трябва ли за трети път да спасявам една конкретна окрадена банка?

117

въпрос

преди 1 година

Щом депозитите ни са на сигурно място по думите на БНБ..... трябва да ги преместим на по-сигурно!!!! Защото и н КТБ вяха на сигурно!!!

116

Анонимен

преди 1 година

е как няма да са в кондиция нали обраха народа банка на загуба у нас няма