Снимка: Bulgaria ON AIR

Само за 2 седмици коронавирусът ни показа слабите места в здравеопазването и обърна на 180 градуса отношението на управляващи и граждани към спасителите в бяло. Милиони левове, защитни облекла, храни и оборудване бяха дарени на болниците. Помощта е насочена предимно към големите столични лечебни заведения, но нужди имат и малките в страната.

Това е плод на добрата организация, която се създаде. Поне първият удар ще може да се понесе с тези допълнителни легла, каза за "България сутрин" бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Доц. Спасков допълни, че всички възрастови групи са уязвими. По думите му сме обръщали внимание на възрастните хора, но всички трябва да сме внимателни - без да изпадаме в паника.

Според него добри хора, дарители, е имало винаги, но в стандартното си ежедневие не ги забелязваме.

"Има хора, които със своя труд могат да помогнат. Вероятно ще си направим изводи какво е потребно, какво - не. Надявам се, че сега ще се направят ясни изводи и ще бъдем по-предпазливи в бъдещето. Частните болници вече са се включили в битката със заразата, в момента не бива да правим разлика относно собствеността на лечебните заведения. Изненада имаше, защото доскоро живеехме като хора, считайки, че всичко около нас е по мед и масло", посочи доц. Спасков за Bulgaria ON AIR. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase