Снимка: Dnes.bg

Да се понижат цените на парното и топлата вода в страната с между 8 и 25% от 1 април. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране поради предвиденото намаление на цената на природния газ с 40,49% от тази дата.

Още по темата
В сградата на КЕВР днес се състоя открито заседание, на което бяха допуснати единствено представители на дружествата от сектора "Топлоенергетика" заради ограничаването на разпространението на COVID-19. Заседанието беше предавано онлайн на страницата на КЕВР.

Предложението на КЕВР е цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14%. В Пловдив се предлага намаление на цената с 14,8%, в Бургас - с 16,4%, във Варна - със 7,8%, във Враца - с 21,3%, във Велико Търново - с 16,6%, в Разград - с 16%.

Изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Александър Александров, каза, че не възразява срещу предложението на регулатора цената на топлинната енергия в София да поевтинее с 25,14%, предаде БТА. Същото казаха и шефовете на дружествата в Бургас и Разград.

В съобщение до медиите омбудсманът Диана Ковачева заяви обаче, че не подкрепя проекта за решение на КЕВР, с който цената на тока се запазва същата, въпреки намалението на природния газ. Становището й е и писмено изпратено до комисията, освен устно изразено.

Според нея отказът да се намали цената на тока е трудно обясним, още повече, че извънредната ситуация, в която се намираме, не предполага вземането на подобно решение.

Омбудсманът бе категорична, че гражданите имат абсолютно легитимно и справедливо очакване сметките им за ток и парно да намалеят, което при пандемия ще е глътка въздух за домакинствата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase