Снимка: БГНЕС

Има пълна мобилизация за разяснителни кампании за коронавируса сред ромските общности, включително във връзка със завръщането на големи групи от чужбина. Това заяви шефът на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в МС.

Още по темата
По думите му целта е да осъзнаят какво значи карантина, какви са мерките и че носят наказателна отговорност за неспазването й. Мутафчийски уточни, че се работи с ромските общности поне от две седмици, когато в Щаба е постъпил първият сигнал.

"Не издънвайте карантината и ще се разминем, няма да стигнем до италиански вариант", призова проф. Николай Витанов от БАН. Академията ще подпомага усилията на властите чрез създаване на математически модели за разпространението на инфекцията.

Според Витанов, ако карантината не бъде "пробита", до 3 седмици ще имаме добри новини за броя на заболелите, а до 2-3 месеца кризата може да бъде преодоляна.

От днес в още две фабрики в България започва производството на защитни костюми. Капацитетът е поне 10 на ден.

Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопрактикуващи лекари, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинга.

От думите на Мутафчийски стана ясно още, че само 4 от 10 бързи теста за вируса дават същите резултати като PCR тестовете и това е обезпокоително, защото при масов скрининг с тях би се създало много фалшиво спокойствие.

Шефът на ПБЗН Николай Николов информира за разпределението и доставките на защитни средства за медици и административен персонал.

Досега са разпределени 38 хил. високоспециализирани маски за лекари, които работят с болни от коронавирус и 79 хил. еднократни маски - за болници и администрации. Разпределени са 100 костюма за лечебни заведения, които отговарят на 50 за еднократна употреба и още 10 хил. еднократни костюма.

Чака се изпълнение на доставки от Индия, Виетнам, също от Катар, Москва и др. Николов коментира, че продължават разговорите със 72 български фирми за шиене на маски у нас. Той напомни и вчерашния разговор на премиера Бойко Борисов с китайския премиер Ли Къцян за доставки от Китай.

МВР проверява хотелите и установява броя на туристите, за да се знае каква е ситуацията с чуждите граждани в България. От думите на Мутафчийски стана ясно още, че сме "на прага да забраним влизането у нас на редица групи от граждани", тоест да се разшири забранителният списък.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни специално, че не става дума за българи, живеещи в чужбина и че никоя страна не предвижда мярка да забрани завръщането на собствените си граждани. Подобна устна препоръка засега има само от Сърбия, но не и забрана.

Дончев каза още, че ако Щабът препоръча възрастните хора да не излизат изобщо от домовете си като предпазна мярка, това ще бъде направено, но означава сериозни усилия от социалния патронаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase