Ситуацията и разпространението на коронавируса хвана в крачка и туристическият бранш, който е принуден да понесе още един тежък удар след фалита на "Томас Кук" през септември. На прага между края на зимния сезон и подготовката за летния - какви са реалностите и как могат да се компенсират хилядите отменени резервации от цял свят заради COVID-19?

 
"Действително зимният сезон приключи тази седмица. Около 2600 туристи имахме в зимните курорти миналата седмица - българи и чужденци. След обявяването на извънредното положение започна затварянето на хотели. Много обаче още работят", коментира в разговор по Skype в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Румен Драганов от Контролния съвет на Националния борд по туризъм. 
 
Той смята, че докато не се въведе пълна забрана за пътуванията, ще има още нощувки. 
 
"Хотелиерите са много притеснени от това да не би да има турист с това заболяване и да се наложи карантина, тревожат се за здравето на персонала. Притеснени са и от това дали въобще да работят и да разпуснат ли персонала", oбясни доц. Румен Драганов.
 
Доц. Драганов припомни, че някои хотели са отворили вратите си за медицинския персонал. 
 
"Туристическият бранш няма да загине. Положителното е, че туристите искат сигурност. Когато виждат в правителствата на отделните страни какви мерки взимат, това прави света по-сигурен. Ако щабът каже да бъдат затворени хотелите, те ще бъдат затворени. Те са точно в тази дилема - имат отговорност към своя персонал. В петък сме имали 6511 туристи в трите ни планински курорта - Пампорово, Банско и Боровец", добави Драганов.
 
За всички е ясно, че такива мерки никога не са били взимани в световен мащаб. 
 
"Това прилича на едно гигантско учение по гражданска защита, което ще ни направи по-бързо реагиращи, всеки от нас придобива опит. Ние бяхме забравили какво значи карантина", отбеляза още доц. Драганов. 
 
По мнение на експерта кризата с коронавируса е заварила туристическия бранш у нас доста разделен
 
"Нямаме информация на сайта на Министерството на туризма за броя на нощуващите. Трябва да се разберем като бранш и много бързо да имаме по-голямо единство и повече информация", коментира експертът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase