Снимка: архив, БГНЕС

Най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което е допринесло за ограничаването на инфекцията в държави, в които вече се справят с проблема. Това е философията на всички мерки, които се предприемат, каза по БНТ началникът на щаба за борба с коронавируса ген.-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски.

До 5 години затвор ще бъде наказанието за нарушаване на карантината, заедно с парична глоба. Само в Израел наказанието е по-тежко - 7 години, каза Мутафчийски.

„Факт е, че в повечето държави в света, не само в България, се установява грубо нарушаване на карантината. Не успяха хората да разберат, че трябва да се ограничат. И че носят отговорност не само за собственото си здраве, а и за своите близки, приятели, за своите баба и дядо най-вече, защото този вирус е фатален в повечето случаи за възрастните хора“, обясни експертът.

Още по темата

По думите му масово нарушават карантината всички и затова в много страни в Европа и света се взимат законодателни мерки, които инкриминират това деяние.

За презапасяването и създалата се паника Мутафчийски коментира: „Това е ирационално поведение. В старанието да се преподготви човек прави куп неща, които са не на място. Вместо да си мием ръцете и да не се пипаме по лицето с мръсни ръце, ние започваме да изкупуваме магазините“.

„Този вирус не е толкова смъртоносен, колкото другите коронавируси. Най-оптимистичният вариант е към септември да бъде създадена ваксина“, допълни още Мутафийски.

България е на второ място в Европа по болнични легла на глава от населението, каза още той, като уточни, че това е на територията на цялата страна - неравномерно е разпределено, което може да се окаже голямо предизвикателство.

Мутафчийски коментира още, че „1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. Същото е положението и в Италия. /.../ Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува. Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такъв неизчерпаем ресурс от хора. Затова трябва да има доста повишени изисквания към облеклата“.
  
За облеклата, които сега се произвеждат в България, експертът коментира, че те са няколко десетки пъти по-надеждни от препоръчителните и използвани в цял свят облекла за еднократна употреба.

"Имаме примери как да се справим. Трябва да поддържаме баланс, защото много са икономическите причини, които ни карат да се въздържаме от прекалени мерки. Ние не разполагаме с ресурсите на Китай и трябва да внимаваме, защото може да се счупи държавата", добави проф. Мутафчийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase