Снимка: БГНЕС

Огромното мнозинство българи твърдят, че са готови, или дори твърдо готови, да понесат и известни ограничения с цел спиране на вируса. Само 7% твърдят, че още не са взели никакви мерки.  

Това са само част от въпросите от независим експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", започнал в сряда и завършил преди часове.

Още по темата
Основната част от сондажа е завършила преди обявяването на извънредно положение, след което бяха въведени и сериозни ограничения на територията на нашата страна.

Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор. Интервюирани са общо 604 пълнолетни българи.  

54% са съгласни, а 29% - по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението "Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса". 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят. 

От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки, най-често споменаваните действия, които хората твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%), 12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н.

Обезпокояващо е, че в тази група попадат и отговори, които съдържат "пиене на ракия" – те са общо 2% от цялата извадка. Дори и респондентите да влагат известна ирония, това е директен показател и за зловредното влияние на спекулации и фалшификати, разпространявани в социалните мрежи, смятат социолозите.

7% казват, че още не са предприели нищо.

Максималната допустима статистическа грешка: ±4% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase