25 представления, изложби, ателиета, премиери на книги и за финал - раздаване на престижни награди ИКАР - всичко това трябва да се проведе в рамките на 15-ия софийски театрален салон.

В неделя обаче Министерският съвет излезе с решение за отмяна на всички културни прояви на закрито с цел предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Още по темата
"Няма как да не се съобразим с решението на правителството, нямаме никакво намерение да разболяваме някого в театралните зали. Ние ще се съобразим с тази ситуация. Събитията ни ще се случат, но ще бъдат отложени", каза в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

По думите му при добро стечение на обстоятелствата театралните събития може да се проведат пред април или май.

Той подчерта, че не може да се забрани на частни структури, каквито са например моловете, да работят. "Държавните театри и общинските театри са организации и институти под шапката на държавата и под шапката на общината", посочи той и продължи:

"Държавата и общината могат да поемат ангажимент за затварянето на държавни структури като театрите. Ние, от Съюза на артистите, ще поискаме заплатите в този луфт от затварянето на театрите заради карантината, да бъде поет от Фонда за бедствията и авариите", обяви Мутафчиев в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите му това ще гарантина на актьорите, че ще получат заплатите си по времето, в което театрите не работят.

Той апелира хората да следят информацията в сайта на Съюза на артистите, където ще бъде оповестено за кога ще бъдат преместени събитията.

"Още от първи курс в академията моята преподавателка ни учеше, че театърът е храм. В театъра също би било хубаво да си свалиш шапката и да си изключиш любимия телефон", каза още Христо Мутафчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase