Снимка: БГНЕС

Изцяло нов Закон за движение по пътищата предлагат три министерства - вътрешното, транспортното и регионалното развитие, подкрепени от Държавната агенция по Безопасност на движението по пътищата.

Според тях това е по-добрият вариант вместо разделянето на сегашния на три закона, пише "24часа".

Новият закон ще залага на подхода "Безопасна система", който е възприет от Европейския съюз. При този подход се допуска човешката грешка и заради това трябва да има съвкупност от мерки за предотвратяване на смъртни случаи.

Още по темата

Част от това са по-добра конструкция на превозните средства, подобрената пътна инфраструктура и по-ниските разрешени скорости за движение. Тези фактори можело да намалят катастрофите.

Друга мярка е разширяване на обхвата на налаганите санкции с фиш - при неговото издаване ще се определят нарушението и размерът на глобата едновременно. Лишаването от книжка и отнемането на контролни точки не трябвало пък да е обвързано с момента на извършването и с мястото на нарушението.

Ще се разработват и системи за контролиране и санкциониране на превишението на средната скорост. Това означава, че ще се засича времето, за което е изминато дадено разстояние от един автомобил, и ще се установява дали той се е движил с по-висока от разрешената скорост.

Това ще е изцяло нова система, тъй като камерите на тола не можели да се използват за засичане на средната скорост на движение.

Предложения какво да бъде включено в новия закон ще се приемат в 14-дневен срок. След това работна група ще изготви конкретните текстове и ще ги предложи за обществено обсъждане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase