Близо 1000 души са се подписали в петиция на Асоциация "Родители" в подкрепа на здравното и сексуално образование в училище, съобщава Bulgaria ON AIR. Въпросът стана силно обсъждан след бурната реакция на родители и държавни институции, заради предаван урок на четвъртокласници в Перник. Родители подадоха сигнал и се оплакаха, че децата им са карани от учители да се целуват и опипват, както и да рисуват полови органи.

След острата обществена реакция програмата беше спряна.

Още по темата
"Такова образование трябва да има, да е качествено и да се предлага по подходящ начин на децата на различна възраст. Много е важна ролята на родителите. Истината е, че децата все по-рано задават въпроси", коментира Антоанета Василева от Асоциация "Родители".

Според нея има голяма опасност детето да получи грешни отговори от друго място. Децата, ровейки се в интернет, доста рано попадали на порнографски материали и това ги стресирало, понеже не разбирали съвсем какво гледат.

"Понякога наистина е свързано с липса на знание. Сексуалното образование не е свързано само със секса, а и с отношенията", добави Василева.

"За секса се отделя една малка част в учебника по биология. Официално сексуалното възпитаниe трябва да започне в детската градина, то трябва да съпътства човека, защото възрастните хора имат нужда от топлина и ласка", изтъкна сексологът Станка Маркова.

Тя смята, че е невъзможно да се угоди на всички родители, но най-важният въпрос е кой ще пише помагалата, кой ще ги рецензира и преподава.

"За всяка възраст си има адекватно образование. До 16 г. децата трябва да знаят всичко, защото тогава стават най-големите трагедии", подчерта Маркова.

Коментари Напиши коментар

72

тя

преди 1 година

Вниманието на учениците трябва да е насочено към образователния процес , а за секса ще му дойде времето и най- вече е родителски проблем да обясняват на "любознателните " !

71

Анонимен

преди 1 година

Каква педофилия другарю. Очевидно е, че имаш сексуални проблеми! И като цяло, хората които реагират твърде остро на темата, със сигурност имат проблеми в тази област.

70

Анонимен

преди 1 година

Между насила наложеното сексуално "ограмотяване". на децата още в предучилищна възраст и педофилията, има само една крачка - и двете са насилствени действия, без съгласието на другата страна! Плюс това, аз мисля че едно правилно възпитавано дете,.с добра сем. среда, никога няма да пожелае да започне полов живот на 12 год. То и на 18 не би поискало, ако не се почувства достатъчно зрял/а и влюбен/а.! А така им се внушава, че в любовта всичко се свежда до секса и който си мисли за някаква романтика, е пълен (НЕПРОСВЕТЕН) ***!