Общ преглед
Организацията за управление на авторски права "Музикаутор" предлага законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.
Още по темата

Предложението е базирано на проучване на “Алфа Рисърч”, проведено по заявка на Музикатор, което показва, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Предложението е обсъдено с министъра на културата Боил Банов на 10 февруари, когато са дискутирани възможностите в тази посока.

Проучването, проведено през септември 2019 г. и включващо 1099 интервюта с хора над 15-годишна възраст, показва още, че цели 72% от респондентите биха желали в медиите у нас да звучат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто - предпочитат чуждестранна.

Как да се компенсират авторите за частното копиране?

Същевременно радиото продължава да е най-използваният приемник за слушане на музика и 70% от българите твърдят, че го ползват. 37 на сто пък посочват, че той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

Данните показват още, че медиите са каналът, от който хората научават за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.

Натежава и фактът, че се наблюдава спад на българската музика в ефира на родните радиостанции. Ако през 2015 г. делът ѝ е бил 26,6%, то през 2018 г. е спаднал под 22%.

“Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична - българската музика е твърдо под 20%”, коментира председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

От организацията посочват, че редица европейски страни вече имат подобни квоти.

Още мнения за искането на Музикаутор чете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар