Снимка: Pixabay

Вчера в Перник избухна скандал, тъй като в училище, на 10-годишни деца е преподавано за мъжката и женската полова система, а след това те са насърчавани да нарисуват наученото и дори да се целуват по бузите.

Оказа се, че обучението е по програма "Таралеж", която е популярна и в други части на Европа, но тя постави родителите едни срещу други. Едните твърдяха, че в програмата се преподава сексуално обучение на твърде малки деца, а другите - че тя е полезна. За отрицателно време програмата бе спряна, но въпросът кога е подходящо да има часове за децата на сексуална тематика остана.

Още по темата

Според депутатът от ВМРО Красимир Богданов притеснителното е това, че в прекалено ранна възраст се представят доста сложни и дискусионни теми, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве.

"Никой не отговори на въпроса кога трябва да започне това обучение, кой трябва да отговаря за него и какво трябва да включва то. Иначе за нас няма съмнение, че такъв тип образование има своя смисъл, но ние твърдо настояваме това да е под контрола на МОН, да бъде в специални часове за обучение на интегрираната програма. И в момента в часовете по биология се изучва, по-големите в часовете по психология също. Но на деца в началния курс на обучение да се представят и то по доста спорен начин теми, свързани със сексуалността, за нас е неприемливо", каза той пред БНТ.

А по думите на психологът Иван Игов децата в четвърти клас в никакъв случай не са твърде малки за такива теми.

Той коментира, че подобни въпроси детето задава още на три-четири години. Според него родителите и учителите не са подготвени да говорят за това и се объркват.

"Всяко дете на петгодишна възраст вече влиза в интернет, на 7 години спокойно сърфира и това означава че някъде там, на тази възраст всички деца до едно са виждали порнографски сайтове и доста по-страшни неща отколкото в училище. Ние определено сме закъснели. Даже тази сутрин министър Вълчев каза, че нямаме равно сексуално образование. В никакъв случай не трябва да се гордеем с това. Със 70% се е увеличил броят на заразените с ХИВ в България, само миналата година има 2000 забременели деца под 14-годишна възраст, само миналата година са се разболели над 350 човека от СПИН", обясни психологът.

Красимир Богданов уточни, че притеснителното в случая е опитът на различни фондации по спорен начин да представят на подрастващото поколение темите, свързани със сексуалността. "Ние прегледахме материалите на тази фондация, предложила обучението и тя по нищо не се различава от проводниците на джендър идеологията в България", допълни той.

Иван Игов пък контрира, че това е измислена идеология, защото в английския език думата джендър означава "пол".

"През 20-години на миналия век, когато започва да се изучава човешкият пол, в психологията възниква проблем с терминологията в английския език, думата "секс" започва да се използва все повече като полов акт и затова започва да се използва латинската дума gender като пол. В науката няма друг смисъл", каза още Игов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase