Снимка: архив, БГНЕС

Краставиците вече са по-скъпи от пилешкото месо. Пред последната седмица на януари цената на едро на оранжерийните краставици нарасна с 24% и в края на месеца достигна 4,28 лв. за кг., обявиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. В същото време замразените пилета поскъпнаха с 2,2% до 4,10 лв. за кг. на едро.

През миналата седмица цените на повечето основни плодове и зеленчуци се понижиха, пише „Труд“. Но маслото, сиренето и млякото поскъпнаха. В резултат за седмица цените за основните храни на едро нараснаха с 0,5%. За целия януари основните храни, които се търгуват на борси и тържища, са поскъпнали с 8%.

През миналата седмица кравето сирене поскъпна с 0,6% и на едро се продава по 6,39 лв./кг. Значително по-голямо е повишението на цената на маслото – с 3,8% за седмица, като пакетче от 125 грама на едро вече струва 2,19 лв. Кофичките кисело мляко са поскъпнали с 2,3% и в края на януари на едро се продават по 90 ст.

Сериозно покачване на цената от 10,5% за седмица е регистрирано и при яйцата, като на едро те се продават по 21 ст. Нагоре вървят и цените на лещата (+3,8%) и брашното тип “500” (+3,3%). В резултат по борсите и тържищата лещата се продава по 2,44 лв., а брашното – по 95 ст. за кг.

Заедно с грипната ваканция леко покачване на цената е регистрирано и при лимоните – с 1% за седмица до 2,12 лв.\кг. на едро. Олиото пък е поскъпнало с 2% до 2,05 лв. за литър.

През миналата седмица цената на оранжерийните домати се е понижила с 3% до 2,60 лв.\кг. на едро. Картофите са поевтинели с 2,7%. Понижение на цените има и при морковите (-18,8%), зелето (-5,2%), червените чушки (-5,6%) и ябълките (-6,7% до 1,12 лв./кг. на едро).

 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Не купувайте краставици.Пърни са с урина.Между другото в Англия са 2,50лв

22

така е

преди 2 години

Краставиците по това време на годината, хем са по-скъпи, хем са по-вредни от пилешкото.С несезонните плодове и зеленчуци е така, иначе няма как да бъдат отгледани и доставени в приличен търговски вид!

21

eha

преди 2 години

яйца 0,21 лв. на борсата = 0,32 лева в мазазина за размер Л. 50% процента надценка и после къде е спекулата и защо производителите са на прага на мизерията и не могат да отговорят на постоянното покачване на качествения контрол, а от там на липса на Бг стоки по щандовете и внос от чужбина.