Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят, написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на престъпния Народен съд.

“Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях”, казва още Борисов и продължава: “Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България”.

“Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека”, посочва министър-председателят и се прекланя пред паметта на жертвите на комунистическия режим.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници.

Присъдите са изпълнени на същия ден, припомня БГНЕС. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase