Снимка: БГНЕС

Европейската централна банка приветства новата разпоредба на член 29, алинея 3 от Закона за Българската народна банка, стана ясно от становище на ЕЦБ относно правомощията на БНБ за налагане на санкции в рамките на тясното сътрудничество и официалния валутен курс на българския лев.

Според банката промените съответстват на процедурите съгласно Резолюцията за ERM II и Споразумението между централните банки относно ERM II, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Със законопроекта се цели да се гарантира, че БНБ ще може да приема мерки, поискани от ЕЦБ във връзка с поднадзорните лица, както е предвидено в правната уредба на тясното сътрудничеството между ЕЦБ и БНБ", пише още в становището на ЕЦБ.

Още по темата
От финансовата институция подчертават, че настоящото становище не засяга цялостната оценка на искането за установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, отправено от Република България на 18 юли 2018 г., която се извършва в съответствие със съществуващите процедури, предвидени в член 7 от Регламент (ЕС) № 1024/2013 и в Решение ЕЦБ/2014/5 на Европейската централна банка.

Междувременно спорната поправка в чл. 29 от Закона за БНБ мина на второ четене в парламентарната Комисия по бюджет и финанси, предаде Investor.bg.

Текстът бе подкрепен с 14 гласа „за“ и 6 „против“. Според записаното в него, считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз. На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото.

Всичко по темата четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase