Суха зима, по- високи цени на водата, електричеството и горивата. Ще се отрази ли всичко това на цената на хляба?

"От години нямаме такава суха зима, нямаме изобщо сняг. Надяваме се до началото на февруари да падне хубав сняг и нещата да се нормализират. Без хляб няма да останем", коментира пред Bulgaria ON AIR Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Посевите късно поникнаха тази година, развиха се в топлото време и поради недостига на влага поизсъхват на места. Ако като потенциал е имало възможност за 500-600 кг, сега ще са 300-400. При липса на пшеница няма какво да говорим за качество", допълни Костадинов.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите отбеляза, че пшеницата е борсова стока и загубите винаги са за сметка на производителите. Той обаче не посмя да прави прогнози за това с колко ще се вдигне цената на хляба, тъй като е прекалено рано за това.

"Има хляб от 80 стотинки, има хляб и от 5 лева. Много малко ръж се сее в България, 50% идва внос в страната. Не се сее, защото няма цена. До момента работихме по други технологии, хубаво е да има БДС за тези хлябове", каза още Костадинов, след като беше попитан за новите видове хляб, които стават все по-търсени у нас.

Костадинов коментира и Емил Димитров, новият министър на околната среда и водите, чиято кандидатура ще се гласува днес от депутатите. Ревизоро наследява на поста арестувания и обвинен за водната криза в Перник Нено Димов.

"Работата му е да е диалогичен. Стъпва в министерство, което е един горещ картоф. Той си каза, че ще му е трудно. Ще гледаме какво ще се случи. Надявам се, че с отпуснатите пари ще се оправи това разхищение на вода", коментира Костадинов.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.