Снимка: БГНЕС

От 20 декември до 1 януари най-фрапиращото превишение на скоростта в страната е на територията на СДВР - с над 122 км/час от допустимото, обяви Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Гранична полиция" по време на брифинг за нарушенията по пътя в празничните дни.

"При ограничение 50 км/час за населено място, водачът е преминал със 172 км/час. Превишението е 122 км/час. Глобата, която ще бъде получена, е 1400 лв., 3 месеца лишаване от право да се управлява МПС и отнемане на 12 контролни точки, посочи Ботева, цитирана от "Фокус".

Още по темата
Тя подчерта, че подобен случай е регистриран и на територията на ОДМВР – Русе, където  превишението е с 97 км/час над ограничението в градски условия.

За извъннаселено място най-фрапиращата скорост, която са засекли служителите на "Пътна полиция", е на територията на ОДМВР - Сливен. Там при ограничение 140 км в час, водачът е преминал с 238 км в час. Глобата му ще бъде 1550 лв. На територията на ОДМВР - Видин при ограничение 60 за извъннаселено място, водачът е преминал със 142 км/час, превишението е 82 км, глобата му ще бъде 900 лева.

Близо 500 шофьори, употребили алкохол, са заловили органите на реда в празничните дни. Най-фрапиращият случай е на водач с 3,11 промила алкохол в кръвта, като случаят е регистриран в Кърджали.

Там в 3.00 ч. през нощта лек автомобил се блъска първо в един автомобил, после в друг, оттам автомобилът отскача и се блъска в рекламно съоръжение.

Други фрапиращи случаи има на териториите на Ямбол - 3,10 промила, Враца - 3,06 промила ина територията на Бургас – 3,04.

От установени 477 случая на пияни водачи, цели 216 са случаите, при които водачите са управлявали МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, за което се носи наказателна отговорност.

Установени са и 107 случая на управление на МПС след употреба на наркотични вещества, за което наказанието също може да е ефективна присъда.

Най-голям е броят на загиналите по празниците на територията на СДВР – 3-ма човека. Ранените са 29. На територията на Добрич са загинали двама човека. Двама са били и на територията на ОДМВР – Кюстендил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase