Снимка: Pixabay

След сигнала на омбудсмана Диана Ковачева за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция в село Горно Косово, е прекратен приема на нови пациенти.

В момента с местната власт се търси помещение в съседни села, така че да можем да  се изгради център за настаняване от семеен тип и да бъде пренасочен както персонала, така и хората от дома в по-добри битови условия, обясни социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

Според нея статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е различна от тази в Горско Косово.

Тя обаяни, че се извършват проверки във всички домове.

По думите й в домове от такъв тип постъпват хора, които са в много тежко състояние и обикновено над 80 години.

"Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение", така социалният министър.

Домовете за възрастни с деменция са 14 в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души. Чакащите са 305.

Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души, а чакащите са близо 1300.

Според Сачева това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда, но в същото време е най-малко се заявява от общините, вероятно защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения.

Коментари Напиши коментар

5

J

преди 1 година

Идиотки! Вие двечките виждали ли сте малко дете в тялото на възрастен? Къде ще намерите персонал, за толкова много хора? Ей, много пари за взимане има в този ЗСУ, много! Как все го пробутвате когато ви е удобно. Спрете се бе!

4

"По-думите й в

преди 1 година

домове от такъв тип постъпват хора,които са в много тежко състояние и обикновенно над 80 години".Благодарение на социалната "загриженост,съчувствие и състрадание" на Дияна Ковачева и Деница Сачва,тия хора ще доживяват до 180 години и ще умират,като млади,умни и красиви?!?Тия двете,хал хабер си нямат,независимо от постовете,които заемат,какво значи гледането,обгрижването и обслужването на стар,възрастен и болен човек,че понякога гледачът може да си отиде от този свят преди гледаният?!?

3

Анонимен

преди 1 година

Г-жо Ковачева, г-жо Дачева, Не пипайте специализираните домове. 50% от пациентите са агресивни, а 25-30% са опасно агресивни. Хората не са виновни за заболяването си, но това не променя ситуацията. Ще налеете милиони, които няма да променят нищо. Помогнете с персонал и възнаграждението му, защото работата е изключително тежка - физически и психически.