Архив: Булфото

Камери, детектори, система за лицево разпознаване при явяването на шофьорски изпит. Драконовските мерки са заради купуването и продаването на шофьорски книжки, като целта им е да намали корупцията в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, бившата ДАИ.

Шофьорският изпит ще се превърне в нещо като риалити шоу чрез тотално видеоследене на кандидата и при решаването на листовки, и при кормуването, а предлаганите промени са в наредбата за провеждане на изпити за правоспособност за управление на МПС, съобщава "Труд"

Камери и изолирани помещения – т. нар. бели стаи, бяха въведени още през 2017 г. за теоретичните изпити на кандидат шофьорите. Новото е, че при влизането в помещението, където се решават листовки, новобранецът ще минава през стационарна металдетекторна рамка. Преди това той ще оставя и заключва в шкафче телефона си и всякакви други електронни и метални предмети. За всеки случай ще проверяват и дрехите му с преносим уред.

В стаята ще има и монтиран скенер за засичане на радиоизлъчвания

Преди началото на изпита лицето на кандидата ще бъде фотографирано от инспектори от ДАИ, а компютърна система за лицево разпознаване ще сравнява изображението със снимката в личната карта. При несъответствие тестът се проваля. През цялото време на решаване на листовки лицето на кандидата ще бъде снимано с камера. На 5 пъти автоматично изображенията ще се сравняват с първата снимка, направено преди началото на изпита.

Предвижда се още съдържанието на листовките още в момента да бъде генерирано на случаен принцип, за да няма възможност да се знаят предварително отговорите. По същата логика при изпита по кормуване маршрутът на учебния автомобил ще се определя от навигационен уред. И в купето кандидат шофьорът и изпитващият от ДАИ ще бъдат снимани през цялото време, а разговорите им – записвани.

Файловете и от теоретичния, и от практическия изпит ще се пазят 1 година като доказателство в случай, че някой се жалва, че е скъсан неоснователно, или че са му искали рушвет. В проекта за промени в наредбата липсва изцяло лансираната миналата есен идея изпитите да се провеждат само на автомобили, които ДАИ ще си купува и оборудва. Сега от автомобилната администрация трябва само да осигури камерата с микрофон и уреда за навигация, които за изпита да се монтират в учебната кола.

Инструктори на протест срещу повечето часове за кормуване

Няколко големи организации на автомобилни инструктори, сред които и Съюзът на българските автомобилисти (СБА), подготвят протест на 14 януари срещу увеличения брой часове за кормуване. През ноември м. г. образователното министерство утвърди нова методика за обучение на кандидат шофьорите, според която часовете за практическо обучение от 31 трябва да станат 42. Предвижда се кормуване нощем, по магистрала, при мъгла и други трудни атмосферни условия. За да се удостовери, че методиката се спазва, инструкторът и курсистът трябва да си правят селфи, когато карат извън града, а в учебните коли да се следят с GPS система. Противниците на новите правила твърдят, че по този начин курсовете ще се оскъпят и от 600-700 лв. сега, ще надскочат 1000 лв.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 година

До 24

проблемът е че гражданина е тарикат и се мъчи да заобиколи системата. Трудно е да се направи изчерпателен закон. Трябва да се разчита и на морала на хората, които ще го спазват.

35

Ха-ха

преди 1 година

Защо ни е изобщо ДАИ. Да изпитват катаджии. В деня на изпита командироват катаджия, изтеглен на случаен принцип от друг град. Изпитва ги и готово. Нито той знае къде ще изпитва, нито курсистите и инструкторите кой ще ги изпитва. И без това в КАТ е пълно с офицери - калинки. Поне да правят нещо

34

Анонимен

преди 1 година

Забавно е когато корумпираните се борят с корупцията. Резултатите ще са впечатляващи, както и досега.