Колаж: Dnes.bg

Година на избори и важни решения бе отиващата си 2019-та у нас. В нея българите избраха новите си кметове, ВСС избра нов главен прокурор, а посещението на папа Франциск отново обърна погледите на целия свят към страната ни. Заедно с това обаче имаше и тъжни събития, след като се разделихме с някои от най-знаменитите българи.

Кое обаче бе най-важното събитие в страната в отиващата си година? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 1431 души.

Смъртта на двама от най-големите ни актьори – Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов - в края на годината, е най-важното събитие за почти всеки трети, взел участие в анкетата – 32%. За съжаление през годината ни напуснаха още големи български творци и актьори, а кончината на двете емблеми на театъра и телевизията окончателно беляза тъжната 2019-та година в страната ни.

Бумът на африканската чума и избиването на хиляди прасета у нас през лятото пък е събитие №1 за 25% от нашите сънародници. Заразата засегна няколко големи комплекса, а хиляди стопани в цялата страна се наложи да заколят животните си по никое време през лятото. В резултат на чумата и свинското месо поскъпна значително в дните около Коледните празници.

Местните избори и новите (а на много места и старите) кметове бяха посочени от 10% от анкетираните за най-важното събитие у нас през годината, а също за толкова от българите това е купуването и заплащането на новите изтребители F16, които трябва да пристигнат на въоръжение в Българската армия след 2-3 години.

Посещението на папа Франциск у нас в началото на май и изборът на Иван Гешев за нов главен прокурор също събраха по 10% от гласовете.

Бойкотът на парламента от страна на БСП през пролетта е събитие №1 за 1% от анкетираните, а за 2% от българите това са изборите за Европарламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase