Снимка: Bulgaria ON AIR.

"Постепенно вярата започва да се възвръща, но 50 години атеизъм все още носят тежък отпечатък върху целия ни народ", каза отец Димитър Генчев в ефира на "България сутрин".

По повод Бъдни вечер предстои да бъде отслужена вечерна света Литургия и в единствения храм в София, който носи името "Рождество Христово".

Отец Димитър Генчев разказа за традицията пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че постът не е само отказ от месна храна.

"Постът е почистване на душите и помислите ни. Защото не е важно дали с чисти дрехи ще посрещнем Господа, по-важно е да го посрещнем с чисти очи и чисти души, за да можем да го посрещнем достойно. Важното е да бъдем добри", сподели отец Ганчев.

На въпроса дали сме изгубили вярата в доброто и мира той каза, че това е причината Бог да се роди.

"Бог затова дойде и затова се ражда, защото Той е Царят на мира. Неговото основно послание е да се обичаме един друг, да имаме мир помежду ни", каза отец Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

70

Скептик

преди 2 години

Тоз човек е на към 60. Очевидно е Духовник. Излиза че към 50 години са минали докато е започнал да възвръща Вярата си. Ами що за духовник е тогава. Или просто сега има единение с Материалното

69

Ограбен българин

преди 2 години

На този светъл празник и точно тук всеки истински българин не трябва да забравя в молитвите си Сашо Нереза,Сюлейман Паси и Драгалевския Ай дук ,за туй що държавата окрадоха и докараха до тук.

68

Анонимен

преди 2 години

*** ***." най-светлият христянски празник" не е Коледа а Великден, На църква ходим не да се пречистваме, а да се причастяваме.