Снимка: pixabay

"ЧЕЗ Електро България" АД призова клиентите си да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни.

Статистиката сочи, че подготовката за празничните дни значително повишава потреблението на ток. Използването на повече и за по-дълго време електрически уреди за приготвяне и съхранение на храна, отопление през студените дни, осветление и украса, характерни за периода, ще се отрази и върху размера на месечните фактури, припомнят от дружеството.

От там припомнят, че прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20 процента от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството.

Малки и съвсем лесни за изпълнение промени в ежедневните навици също могат значително да намалят разхода на енергия при приготвяна на храна. Така например, ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18 процента от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа.

Близо 20 процента икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20оС, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия.

Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15 процента електроенергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5 процента, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на ефективност консумират годишно около 150 квтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа.

Избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност. Използването им може да намали значително сметките за ток, припомнят още от ЧЕЗ.

Коментари Напиши коментар

28

Щирлиц

преди 3 години

Като си заминете за Чехия,ще започнем да пестим.

27

Пурко българина

преди 3 години

Най много се пести когато не ползваш ток и когато крадеш но второто го могат само тези които имат права и никакви задължения.Тях никой не закача за нищо защото Българина плаща и техния ток.

26

Анонимен

преди 3 години

Аз си светя с газена ламба от времето на прабаба ми. Топля си вода на печка с дърва. Къпя се в корито. Ползвам ток от акумулатор с който захранвам комп от 2000 година. Нет хващам от клуба. Когато се изтощи акумулатора го зареждам с генератор който се задвижва с течаща вода Живея по всички закони на екологията. Вода взимам от изворче която е чиста като сълза. Така трябва всички да живеят за да запазим природата за бъдещите хора.