Снимка: Pixabay

Последното изследване на "Активни потребители" показа, че и шоколадът, който ядем не е качествен.

„Ядем бюджетен шоколад. Набляга се на евтините суровини, защото и захарта, и палмовата мазнина са много по-евтини от какаото. Шоколадите „се сглобяват” от полуфабрикати”, коментира Сергей Иванов от асоциацията пред bTV.

Резултатите от изследването на 27 марки на пазара, показаха, че само два шоколада отговарят на изискванията на ЕС, а именно да имат над 35% обща какаова маса. Останалите 25 могат да се считат за млечен шоколад.
По думите на Сергей Иванов може да се каже, че ядем некачествен шоколад.

"Слагат се разрешени заместители като палмовата мазнина. По закон е до 5%, но ние подозираме, че в голям процент от случаите е доста над това количество. Слагат се по-евтини технологични добавки като Е476, която се прави от рицин. Нещо, което не е много препоръчително. В оригиналната рецепта обикновено се използва соев лецитин", обясни Иванов.

Когато не се спазва оригиналната технология, се спестява технологично оборудване и така в почти всеки магазин може да бъде забъркан шоколад, без да се изисква кой знае какво оборудване. Затова и има толкова много марки на пазара.

"В шоколадите много често се влагат ядки. Ако те не са изписани ясно, е възможно хора с алергии да пострадат. Има няколко такива случаи, при които е добавена лешникова паста, но това не е ясно обозначено", каза още Сергей Иванов.

Анализът на етикетите в проучваните продукти показва изключително високо съдържание на въглехидрати. При 22-те от 27-те марки количеството на захарта е 50% и повече, а при четири достига 60%. Само при пет шоколада захарта е под 50%.

При 17 от тестваните 27 марки се установява влагане на нетипични суровини. При седем е добавяна растителна, основно палмова мазнина. Други седем марки съдържат технологичната добавка. В шест е добавяна лактоза.
Изследването показва още, че нито една от марките на пазара не спазва оригиналната рецепта. Всичките 27 са приготвени от какаова пудра и какаово масло. Нито една от марките не е направена по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една е спомената държавата на произход на суровината.

Коментари Напиши коментар

187

Ная

преди 1 година

До Анонимен

Абсолютно си прав/а! Няма как шоколад, който е 1-2лв да е с качеството на този, който 6-7 и нагоре.

186

Анонимен

преди 1 година

Кои ние?? Аз не ям шоколади от левче и после да мрънкам в статии, колко фалшиви били.

185

Гост

преди 1 година

Стига сте писали едни и същи безмислени статии. Напишете марките.