Снимка: архив, БулФото

Тригодишният Алекс е починал от тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция. Това показва окончателният доклад по случая, получен от здравния министър Кирил Ананиев.

Проверката беше възложена на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

Още по темата
Възникнали са и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес, съобщиха от МЗ.

В трите болници, през които премина детето, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа. Те бяха временно отстранени по разпореждане на премиера Бойко Борисов до приключване на проверката от Медицинския надзор. Борисов се срещна с родителите, които настояваха, че забавяне на лечението е причина за смъртта на детето им.

В Министерството на здравеопазването са постъпили и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето.

Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая.

Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase