Снимка: Reuters

Македонските учени са предложили сериозна пауза в срещите на съвместната експертна комисия по историческите въпроси до май идната година, обяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония

"Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат", посочи българският учен. Както е известно, Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Още по темата
"Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия", посочи проф. Димитров.

По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. "Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати", посочи Димитров, цитиран от БТА.

"Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно", подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

По думите му голяма част от учените в Северна Македония "съвършено открито отхвърлят формулировката "обща история", която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство". Проф. Димитров дори призна, че по някои въпроси има и обратно движение - "Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване".

По отношение на работата по учебниците в двете страни българският историк посочи, че работата не е докрай приключила и не се очаква скоро това да се случи.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, посочи, че Комисията ще настоява всички проблеми, които стоят пред тях, да бъдат решени. "Ние сме за това да се намери решение на разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около него отново имаме различни виждания. Тук не се направи никакъв напредък. Дискусиите ще продължат и по-нататък. По отношение на "неуважението" към Договора за добросъседство, аз не бих се съгласил с това, защото ние сме тук, разговаряме и редовно се срещаме. Договорът се зачита. Темпото на срещите на Комисията от 4 се увеличиха на 6 през тази година. И ние смятаме, че това е добро темпо – да има по една среща на всеки два месеца", каза още Драги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase