Над 3000 души се подписаха в онлайн петиция за отваряне на Национална детска болница в София. Инициативата е на проект #ЗАДОБРОТО, който даде предложението за ремонта на Инфекциозната клиника в Пловдив.

"Проблем в момента е, че сега съществуващата педиатрия в София обединява редица тесни детски специалисти. Това обаче съвсем не са всички специалисти, които имат досег до детското здраве. Няма я детската онкология, кардиологията, както и нито една от хирургичните детски специалности. Липсват голяма реанимация и Спешно отделение. А сградата няма капацитета всички тези отделения да бъдат поместени в нея", каза пред Bulgaria ON AIR детският травматолог д-р Таня Андреева.

Медиците се борят за модерна и функционална сграда, в която да се лекуват децата. Сградата трябва да отговаря на всички съвременни изисквания за лечение.

Идеята за създаването на Национална детска болница се ражда още преди 30 години. Първоначално се обсъждаше варианта болницата да се помести в сградата на Правителствена болница, но работещите там изявиха несъгласие. Сградата беше предоставена на Медицинския факултет от Софийския университет с цел по- добро обучение на студентите. поради тази причина, правителството и Министерството на здравеопазването избраха комплекса на "Александровска болница" за строежа на Националната детска болница.

"Сградата е на повече от 40 години и е опасна, не е консервирана, не отговаря на земетръсния правилник, градоустройството ѝ също не е наред", посочи арх. Надя Гешкова.

Хората, които седят зад идеята на проекта искат нова енергоспестяваща сграда, коята след време да не бъде "поредната болница, която да моли за държавна подкрепа".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase