Снимка: Булфото, архив

Болничните да се издават до 7, а не до 14 дни, както е сега. Тази мярка срещу прекомерния им брой особено по празниците предложи социалният министър Бисер Петков по време на посещението си в град Елена и уточни, че става въпрос за тези, които се дават от личните лекари.

Още по темата

Министерството на труда и социалната политика предлага 15% увеличение на заплатите на работниците в социалния сектор за 2020 г., за да спрат протестите, каза още министър Петков, цитиран от "Монитор".

Той призна, че в системата има текучества, причината за което били ниските възнаграждения и голямото натоварване. Той каза, че предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуация държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, взети заедно, да бъдат по-малко от една пенсия.

"Въпросът с болничните е сериозен, определено има проблем с измами. Онези, които вадят фалшиви болнични,
крадат от онези, които плащат своите данъци и осигуровки и се вижда ясно, че болничните се увеличават през дългите уикенди. Има цяла схема с много участници, които ощетява онези български граждани, които си плащат задълженията",  заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той отчете като положително шумното обсъждане на темата и обществения отзвук.

Предложението на управляващата коалиция да не се заплаща първият ден от болничния няма да реши въпрос с фалшивите болнични листове. В тази позиция се обединиха по време на дискусия по БНР бившият социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин, председателят на „Подкрепа“ Димитър Манолов и заместник- председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. По изчисления на експерти
незаплащането на първия ден ще спести на бизнеса не по-малко от 50 млн. лева

От своя страна „Подкрепа“ предупреди, че ще напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество и има готовност за национален протест, ако предложението стане факт. Синдикатът е категоричен, че не бива работещите да бъдат оставени без средства точно когато имат най-много нужда от пари.

В следващите дни предложението на коалицията ще бъде внесено в парламента за гласуване като част от текста към бюджет 2020 година.

Коментари Напиши коментар

61

до 50 бачкащ по стро

преди 2 години

Сега бачкаш по строежите, млад си и здрав. Ще те питам, когато надхвърлиш 45 години. Започваш с колена, кръст, гръб. Вечер няма да може да спиш от болки. За това и по времето на социализма тежките категории труд ги пенсионираха на по 45-50 години.

60

Анонимен

преди 2 години

В САЩ болнични се взимат по-лесно. В България е ходене по мъките. На практика 99% от фалшивите болнични са в частния сектор по съвсем елементарни причини.

59

Анонимен

преди 2 години

Това болничните са от времето на комунизма. Отдавна трябваше да ги махнат, ама нали *** ни управляват...