Снимка: Bulgaria ON AIR

Предложението на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работника породи вълна от напрежение. Ако то бъде прието, то КТ "Подкрепа" имат готовност да напуснат Националния съвет за тристраннно сътрудничество и да организират национелн протест, съобщават от Bulgaria ON AIR.

"Най-притеснителното е, че в държавата с най-ниски заплати ще лишим хората именно когато имат нужда от повече такива. Всички знаем, че в България 50% от разходите за здравеопазване се покриват от джоба на гражданите", коментира икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Според нея това ще доведе до масови случаи, в които болните работници продължават ходят на работа и в един момент работодателите ще трябва да плащат много повече.

Предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е текстът да бъде внесен между първо и второ четене на Бюджет 2020 и да важи от първи януари. Мотивите им: така ще се ограничи злоупотребата с фалшиви болнични.

От синдикалната организация обявиха, че настояват за спешна среща с премиера, тъй като срокът за промени в законопроекта за държавния бюджет изтича на 20 ноeмври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase